Veelgestelde vragen
Algemeen
Het kan zijn dat een instantie vraagt om een gezondheidsverklaring. Bijvoorbeeld omdat u een levensverzekering wilt afsluiten of om vast te stellen of u een bepaald soort werk kunt verrichten. Voor het afgeven van een gezondheidsverklaring zijn door de KNMG richtlijnen opgesteld.
Om belangenverstrengeling te voorkomen kunt u niet bij uw eigen (huis)arts terecht. Alleen een arts waarbij u niet onder behandeling staat kan een gezondheidsverklaring afgeven. Dit kan bij iedere andere BIG-geregistreerde arts. Hij zal, met uw schriftelijke toestemming, uw medische dossier opvragen en beoordelen.
U kunt ook navraag doen bij de instantie die om een gezondheidsverklaring vraagt, of een door uzelf geschreven verklaring volstaat. Is dat niet het geval dan kunt u een afschrift van uw medisch dossier opvragen bij uw huisarts. In veel gevallen nemen instanties daar ook genoegen mee.
In onderstaand document staat uitgelegd waarom uw behandelend arts geen verklaring afgeeft: KNMG weigeringsbriefje Nederlands
Voor specialistische zorg heeft u altijd een verwijsbrief nodig van de huisarts. Zonder verwijsbrief kunt u bijvoorbeeld geen afspraak maken bij een specialist in een ziekenhuis. Want zonder verwijzing worden de zorgkosten niet vergoed.
De huisarts verwijst alleen patiënten door naar specialisten als dit medisch noodzakelijk is. Als hij u niet doorverwijst, zal hij uitleggen waarom hij het niet nodig acht. Bent u het daar niet mee eens, dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen bemiddelen tussen u en uw huisarts.
In een verwijsbrief geeft de huisarts kort weer wat uw medische geschiedenis is en wat de huidige klachten zijn. Ook legt hij een verzoek neer tot onderzoek of verdere behandeling door de specialist.
U heeft recht op inzage in uw medische gegevens. De verwijsbrief mag u dus gewoon lezen. Ook als deze in een gesloten envelop wordt meegegeven. Verstuurt de huisarts de verwijsbrief digitaal, dan kunt u een kopie vragen.
Ja, in principe bent u vrij in het kiezen van een huisarts. In de praktijk zal het echter niet altijd mogelijk zijn. Een huisarts heeft als regel dat hij in een spoedgeval binnen 15 minuten bij u kan zijn. Als u te ver weg woont dan geeft dit problemen. In dunbevolkte gebieden kunt u daarom op 1 huisarts aangewezen zijn. Huisartsen kunnen ook hun praktijk gesloten hebben voor nieuwe patiënten omdat ze vol zijn.
Met ingang van januari 2014 zijn wij gestopt met het bieden van reizigersadvisering en reizigersvaccinaties. Indien u reizigersadvies nodig heeft verwijzen wij u graag naar de volgende websites:
Nee, dat is in onze praktijk niet mogelijk. Om belangenverstrengeling te voorkomen, is het noodzakelijk dat een onafhankelijke arts deze keuringen uitvoert.
U kunt hiervoor terecht bij een huisarts in een andere praktijk of u kunt een afspraak maken op www.keurdokter.nl
Een gezondheidsklacht is spoedeisend wanneer het direct levensbedreigend is of van dien aard dat behandeling door een huisarts niet kan wachten tot de volgende dag of het volgende reguliere spreekuur.
Het alarmnummer 112 is alleen bedoeld voor spoedeisende hulp waarbij iemand in direct levensgevaar is of zwaargewond is geraakt.
Wanneer u met spoed een huisarts nodig heeft tijdens kantooruren, belt u dan met uw eigen huisarts. Indien nodig kan de assistente een spoedafspraak voor u inplannen of de huisarts bij u thuis op visite laten komen.
Als u ‘s avond, ‘s nachts of in het weekend een gezondheidsklacht ervaart en dit niet kan wachten tot het eerst volgende spreekuur van uw eigen huisarts, neem dan contact op met de huisartsenpost. De assistente zal uw klacht beoordelen en indien nodig een afspraak voor u maken.
De basisverzekering dekt de standaard zorg die geleverd wordt door de huisarts, een ziekenhuis of de apotheek. Iedereen in Nederland is verplicht deze verzekering af te sluiten. Uw zorgverzekeraar betaalt de kosten van een bezoek aan de huisarts.
De huisartsenzorg valt dus in principe niet onder de eigen bijdrage. Het is wel van belang dat uw huisarts een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Als dit niet het geval is kan de zorgverzekeraar een eigen bijdrage in rekening brengen.
Bepaalde onderzoeken of medicijnen moet u (deels) zelf betalen. Voor meer informatie hierover kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar.
Medicijnen hebben een stofnaam en een merknaam. Een merkloos medicijn bevat dezelfde werkzame stoffen als een medicijn met merknaam. Het merkloze medicijn heeft dus dezelfde werking. Het verschil zit hem in de prijs; merkloze medicijnen zijn namelijk goedkoper. Uw huisarts kan kiezen of hij op het recept de merknaam of de stofnaam zet. De apotheek zal in principe het recept van de huisarts volgen. Wanneer zij toch een merkloos medicijn aan u mee willen geven, doen zij dit in overleg.
Ja, iedereen van 12 jaar en ouder heeft recht op inzage in zijn of haar medisch dossier. U kunt een verzoek tot inzage indienen bij uw (huis)arts of de zorginstelling waar u onder behandeling bent.
Inzage door familie kan alleen wanneer het een kind van onder de 12 jaar betreft. Ouders hebben dan recht op inzage in het medisch dossier van hun kind. Voor inzage in het medisch dossier van een kind tussen de 12 en 16 jaar heeft de ouder toestemming nodig van het kind zelf.
Een arts kan uw verzoek tot inzage weigeren. Alleen als inzage schadelijk is voor de privacy van een ander. Komt u er niet uit, vraag een andere arts om te bemiddelen. Rechter kan uitmaken of u uw dossier mag inzien.
Medische gegevens worden 15 jaar bewaard. Het kan zijn dat een arts gegevens langer bewaard als hij denkt deze nodig te hebben voor uw zorgverlening in de toekomst. U kunt de arts ook zelf vragen uw gegevens langer te bewaren dan de wettelijke bewaartermijn.
Uw mag de arts vragen de gegevens aan te passen indien deze onvolledig of feitelijk onjuist zijn. Ook kunt u de arts vragen uw gegevens te vernietigen voor het verstrijken van de bewaartermijn. De arts kan dit echter weigeren, maar alleen met gegronde redenen. Hij zal u ook uitleggen waarom hij uw gegevens niet aanpast of verwijderd.
Misschien denkt u wel eens na over uw levenseinde. In dat laatste deel van uw leven kan uw dokter u niet meer beter maken. Maar hij kan nog wel veel voor u doen. Daarvoor moet hij weten wat u belangrijk vindt, wat u wil en wat u niet wil. Wilt u zo lang mogelijk alle behandelingen? Of zijn er behandelingen die u niet meer wilt? Heeft u specifieke wensen voor stervensbegeleiding? Of zijn er omstandigheden waarin u euthanasie overweegt? Bespreek uw vragen, wensen en verwachtingen over het laatste deel van uw leven. Dan kunt u in alle rust bedenken en bespreken wat voor u van waarde en betekenis is. Zo houdt u zelf invloed om keuzes te maken. U kunt een afspraak maken voor een gesprek hierover bij een van de huisartsen.
U kunt meer lezen in de volgende folder:
Of op thuisarts.nl:
https://www.thuisarts.nl/levenseinde
Ja dit is mogelijk. Bent u geïnteresseerd in uw cholesterol en/of glucosewaarden, maakt u dan een afspraak bij de praktijkondersteuner somatiek. Zij zal u eerst een aantal aanvullende vragen stellen en uw bloeddruk meten. Na het laboratoriumonderzoek bespreken jullie samen de uitslagen.
Wilt u uitgebreider bloedonderzoek naar specifieke organen (bloedarmoede, schildklier, lever, prostaat), maakt u dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan uw klachten bespreken en beoordelen welke onderzoeken zinvol zijn.
Ja dat kan. U krijgt 3 uur dieetadvies per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, heeft u een verwijsbrief nodig van de huisarts.
Wij verwijzen patiënten vaak naar https://www.dieetzo.nl/. Diëtiste Willemijn Wissekerke houdt op dinsdagmiddag spreekuur in onze praktijk. Onze assistentes kunnen geen afspraken bij de diëtist inplannen, dit gaat via de diëtist zelf.